Welk Canarisch eiland is het warmste?

De Canarische eilanden is een eilandengroep dat in de Atlantische oceaan voor Marokko ligt. Dankzij de ligging dichtbij Afrika (en de Sahara woestijn van Marokko), zijn de eilanden dé plek om te overwinteren en die heerlijk warme zonvakantie. Maar, welk van de Canarische eilanden is nu het warmste?

 

 

 

Welke Canarische eilanden zijn er?

First things first, laten we beginnen met een topografisch lesje over de Canarische eilanden. De Spaanse eilandengroep bestaat uit zeven grote en zes kleinere eilanden. De Canarische eilanden vormen hiermee samen één van de 17 autonome regio’s van Spanje. De Canarische eilanden zijn van groot naar klein:

1. Tenerife
2. Fuerteventura
3. Gran Canaria
4. Lanzarote
5. La Palma
6. La Gomera
7. El Hierro

8. La Graciosa
9. Alegranza
10. Isla de Lobos
11. Montaña Clara
12. Roque de Este
13. Roque de Oeste

Van links naar rechts (op de kaart hieronder) zijn de eilanden als volgt: links boven ligt La Palma, links onder ligt El Hierro. Rechts van deze twee eilanden ligt La Gomera. Rechts daarnaast ligt Tenerife, het iets langer gerekte eiland. Het ronde eiland rechts van Tenerife is Gran Canaria. Verder naar rechts liggen Fuerteventura met daarboven Lanzarote.

De kleinere onbewoonde eilanden, zoals Montaña Clara en Roque de Oeste liggen voornamelijk boven Lanzarote.

Ontdek de Canarische eilanden!

Welk Canarisch eiland is het warmste en het zonnigst?

Om direct een antwoord te geven op je brandende vraag “Welk Canarisch eiland is het warmst?”: hiervoor moet je op Fuerteventura of Lanzarote zijn. Deze eilanden hebben tevens de meeste zonnige dagen, namelijk 330 per jaar. Dé perfecte plek voor een stralende zonvakantie en om heerlijk te overwinteren.

Hieronder hebben wij alle eilanden verder toegelicht en daarbij vind je ook de gemiddelde maandelijkse temperatuur. Zo kun je goed voorbereidt en met een gerust hart afreizen naar de Canarische eilanden.

Hoe is het weer op Tenerife?

Met een grootte van 2.034 km2 is Tenerife het grootste Canarische eiland van de 13.

Zowel Tenerife als de andere Canarische eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Hierdoor hebben de eilanden een prachtig bergachtig landschap. De grootste vulkaan die je op Tenerife vindt is El Teide. Dankzij een hoogte van 3718 meter is dit meteen de hoogste berg van Spanje!

Hoe warm is het op Tenerife? Photocredits to fausto-garcia-menendez

Tenerife heeft de bijnaam ‘Het eiland van de eeuwige lente’. Afhankelijk van de plaats waar je bent op Tenerife heb je te maken met een ander soort klimaat. In het noorden en het midden van Tenerife heb je te maken met een mediterraan klimaat. In het zuiden van Tenerife heb je te maken met een warm steppeklimaat.

In het zuiden van het eiland kun je overigens niet spreken van ‘een eeuwige lente’. Hier liggen de temperaturen namelijk grotendeels rond de 25°C. Vind je dit net te warm? Dan is het noorden van het eiland een beter toevluchtsoord.

Ook leuk; door de regenval en het koudere klimaat kleurt het noorden van Tenerife het grootste deel van het jaar groen.

Hoe is het weer op Fuerteventura?

Fuerteventura is een langwerpig eiland met een grootte van 1.660 km2. Ook dit eiland heeft een vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan op het eiland is Pico de la Zarza met een hoogte van 807 meter.

Op Fuerteventura geniet je van een woestijnklimaat. De temperaturen zijn overdag warm tot heet, terwijl het ’s nachts koud kan zijn. Het regent hier niet erg vaak. Er valt namelijk maar 98mm regen gemiddeld per jaar. Ter vergelijking: in Nederland valt in een jaar 873mm regen. De meeste neerslag valt op Fuerteventura in december.

Hoe is het weer op Fuerteventura? Photocredits to janosch-diggelmann

De gemiddelde temperatuur op Fuerteventura is 22°C. Dit ligt natuurlijk in de zomermaanden (juni – september) hoger. Op Fuerteventura komt de wind meestal vanuit het noordoosten. Hierdoor voelt het er niet té warm aan. Het kan wel voorkomen dat de wind uit het oosten komt, uit de Sahara. Dan stijgen de temperaturen tot 40/45°C.

Op Fuerteventura schijnt de zon van alle Canarische eilanden het meest, perfect voor de ideale zonvakantie dus!

Hoe is het weer op Gran Canaria en wat zijn de temperaturen?

Net zoals in het noorden van Tenerife, vind je op Gran Canaria een meditteraan klimaat. In de zomer zijn de temperaturen hoog en in de winter is het wat koeler. Gemiddeld is het op Gran Canaria 24°C. In het zuiden van het eiland schijnt de zon het meest.

In een jaar valt er op Gran Canaria 112mm regen. De meeste regen valt in december, gevolgd door januari en februari.

Het weer en de temperaturen op Gran Canaria. Photocredits to joel-rohland

De warmste maanden op Gran Canaria zijn juli tot en met september. Je kunt echter het hele jaar door genieten van aangename temperaturen en warm zeewater.

Hoe warm is het op Lanzarote?

Lanzarote heeft net zoals Fuerteventura een woestijnklimaat. Dit houdt in dat het overdag warm is, er valt weinig regen en in de nachten kan het stevig afkoelen. In de zomer voelt het met 26°C heerlijk aan op het eiland. In de warmste maanden (van juli tot en met september) kunnen de temperaturen verder stijgen tot 29°C. Door het zachte briesje voelt het niet snel té warm aan.

Er valt jaarlijks ongeveer 92mm regen, waarvan het meeste in december valt. Januari en februari zijn ook nog een stuk natter dan de andere maanden van het jaar.

Het weer op Lanzarote. Photocredits to antonio-sessa

De meeste zonuren (10 per dag) zijn op Lanzarote in de maanden mei tot en met augustus. Heerlijk afkoelen kun je – niet echt – in de zee. De watertemperatuur voelt aangenaam het hele jaar rond de 18-20°C.

Hoe is het weer op La Palma, Canarische eilanden?

Het Canarische eiland La Palm heeft een subtropisch savanne klimaat. Van mei tot en met oktober zijn de temperaturen hier zeer aangenaam (tussen 20 en 24°C).

Het weer op La Palma. Photocredits to david-monje

De vulkanische heuvelrug zorgt voor een tweesplitsing van het eiland. Bij deze heuvelrug, gelegen in het midden van het eiland, blijven wolken hangen. Hierdoor is het klimaat in het zuiden van het eiland anders dan in het noorden. Het noorden is meer begroeid en heeft een hogere luchtvochtigheid, het zuiden van La Palma is droog met kale woestijnlandschappen.

Door een diversiteit van de natuur is La Palma het perfecte Canarische eiland voor de natuurliefhebber. Je kunt zelfs de berg beklimmen waar vaak sneeuw ligt!

Ontdek het weer van La Gomera

Het Canarische eiland La Gomera heeft een mediterraan klimaat. Het noordelijke deel van het eiland en de bergen hebben een natter klimaat dan het zuiden.

Het hele jaar door is het niet bijzonder druk op La Gomera. Dit komt omdat er geen rechtstreekse vluchten naartoe gaan. Perfect wanneer je het massatoerisme wilt ontvluchten. Je hoeft niet La Gomera te reizen voor witte stranden of een bruisend nachtleven. Dit eiland is meer voor de natuurliefhebber en de heerlijke rustige vakantie.

Het weer op La Gomera Canarische eilanden

Je kunt het beste naar La Gomera afreizen in de maanden januari en april tot en met december. De temperaturen zijn aangenaam en er valt weinig tot geen regen.

Hoe warm is het op El Hierro?

Op het Canarische eiland El Hierro geniet je van een tropisch savanne klimaat. De temperaturen zijn mild, waardoor het voor de echte zonliefhebber geen goede bestemming is. Hierdoor is ook het massatoerisme uitgebleven, maar dat is perfect voor degene die rust zoekt!

Het weer op El HIerro, Canarische eilanden. Photocredits to victor-martin

In de hoger gelegen gebieden van het eiland kan het wat frisser aanvoelen dan aan het strand. Neem daarom naar dit eiland ook warme kleding mee. De gemiddelde jaartemperatuur op El Hierro ligt rond de 20°C.

Gedurende het jaar is het op El Hierro droog. Er valt ongeveer 180 tot 220 mm regen per jaar. Meer dan op Lanzarote, Gran Canaria en Fuerteventura. In de maanden mei tot en met september valt er vrijwel geen regen. De meeste regen valt in november, december en februari.

Hoe is het weer op La Graciosa?

La Graciosa is een Canarisch eiland dat 2 kilometer ten noorden van Lanzarote ligt. Met een grootte van 29 km2 is het eiland maar klein. Op dit eiland is er sprake van een warm woestijnklimaat.

Het weer op La Graciosa. Photocredits to jorge-fernandez-salas

In de koudste maanden van het jaar ligt de temperatuur rond de 17/18°C. In mei tot en met november is het warmer. Dan stijgt het kwik tot 24°C. Gemiddeld ligt de temperatuur in het jaar rond 20°C.

Er valt op dit eiland meer regen dan op de andere (grotere) eilanden. Ongeveer 220mm per jaar. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en februari.

Hoe is het weer op het Spaanse eiland Alegranza?

Het Spaanse eiland Alegranza heeft een woestijnklimaat. Hierdoor kan het overdag warm zijn, maar zijn de nachten vaak een stuk kouder. De warmste maanden van Alegranza zijn juli tot en met oktober, met gemiddeld 22°C.

Dit onbewoonde Canarische eiland is niet bijzonder groot. Het heeft namelijk maar een grootte van 10 vierkante kilometer! Het grootste deel van het eiland is vlak. In het zuiden van het eiland bevindt zich een vulkaan.

Alegranza is een privé eiland, maar de eigenaars kunnen er niets mee doen omdat het een deel uitmaakt van het natuurreservaat Chinijo. Alleen onderzoekers mogen op het eiland komen met de juiste papieren. Dit komt omdat er veel beschermde vogels en andere diersoorten leven op het eiland.

Hoe warm is het op Isla de Lobos?

Isla de Lobos ligt voor het Canarische eiland Fuerteventura. Hoewel het eiland onbewoond is en maar 6 km2 groot, kun je met een dagtrip het eiland wel bezoeken. Zo kun je hier wandelen op de wandelpaden, zwemmen in een van de baaien en natuurlijk genieten van het eiland! Je mag niet op dit eiland overnachten.

Op Isla de Lobos ligt de temperatuur gedurende het jaar rond de 26°C. De koudste maand in het jaar is januari met 22°C. In de maanden juni tot en met oktober liggen de temperaturen rond 29/30°C.

Hoe is het weer op de kleinste Canarische eilanden?

De drie kleinste eilanden die tot de Canarische eilanden behoren zijn Montaña Clara, Roque de Este en Roque de Oeste. Montaña Clara en Roque de Oeste liggen boven La Graciosa en Lanzarote. Roque de Este ligt wat oostelijker van Lanzarote. Alle drie de eilanden zijn onbewoond en er leven beschermde diersoorten.

Je kunt deze eilanden niet bezoeken. Ze maken net zoals Alegranza en La Graciosa deel uit van het nationaal natuurreservaat Chinijo.

Kom meer te weten over Spaanse eilanden, steden en het land

Er valt nog veel meer te ontdekken over de Spaanse eilanden, de mooiste steden, kustplaatsen en natuurlijk het land zelf. Benieuwd naar de rest van onze verhalen? Je leest ze hier!

Onderwerpen

  • Welke Canarische eilanden zijn er?
  • Welk Canarisch eiland is het warmst en zonnigst?
  • Het weer op Tenerife
  • Het weer op Fuerteventura
  • Het weer op Gran Canaria
  • Het weer op Lanzarote
  • Het weer op La Palma
  • Het weer op La Gomera
  • Het weer op El Hierro
  • Het weer op La Graciosa
  • Het weer op Alegranza
  • Het weer op Isla de Lobos
  • Kleinste Canarische eilanden
  • Meer van Spanje