We staan als klein landje erom bekend dat we de zee trotseren, dijken bouwen en van onze drooggelegde gebieden mooie polderlandschappen maken. Waar een toerist vaak denkt aan windmolens, klompen en het platte landschap, heeft ons kleine landje veel meer te bieden dan dat. Je hoeft niet ver te reizen om unieke en mooie natuurgebieden te ontdekken. Het kan namelijk een stuk dichterbij huis zijn dan je denkt. Trek je wandelschoenen aan en loop de mooiste natuurgebieden van Nederland in! Bekijk hieronder per provincie welke mooie natuurgebieden er dichtbij jou in de buurt liggen.
Vind in jouw provincie een natuurgebied
Benieuwd welke natuurgebieden er bij jou om de hoek liggen? Klik op jouw provincie hieronder en ontdek de mooiste natuurgebieden bij jou in de buurt.
1. Noord-Holland
2. Zuid-Holland
3. Zeeland
4. Noord-Brabant
5. Limburg
6. Utrecht 7. Gelderland
8. Flevoland
9. Drenthe
10. Overijssel
11. Friesland
12. Groningen
1. De mooiste natuurgebieden van Noord-Holland
Noord-Holland is vooral bekend onder de buitenlandse toeristen. Zij trekken naar deze Nederlandse provincie toe voor Amsterdam, Volendam en de Zaanse Schans. Gelukkig zijn er mooie stukken natuur in deze provincie die wat minder bekend zijn bij de toeristen. Deze plekken zijn perfect om je hoofd leeg te maken en volop te genieten.
1.1. Natuurgebied Zwanenwater
Aanschouw de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa met je eigen ogen in het natuurpark Zwanenwater. Deze twee duinmeren zijn op een natuurlijke manier ontstaan doordat het grondwater steeg en het regenwater bleef liggen.
Zwanenwater is dé plaats voor vogelspotters. Er broeden namelijk ieder jaar meer dan 75 verschillende vogelsoorten. Ook buiten het broedseizoen kun je tal van bijzondere vogelsoorten spotten, zoals de grote zilverreiger of de grote zaagbek.
Door dit mooie natuurgebied lopen twee wandelroutes (2 en 4,5 km). De entree van het natuurgebied kost 3 euro. Je kunt een kaartje kopen bij de betaalautomaat aan het begin van het natuurgebied. Als je lid bent van natuurmonumenten kun je het park gratis bezoeken.
1.2. Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Je komt ze in meerdere provincies tegen: prachtige en langgerekte duingebieden. Zowel aan de kust als verder in het land. Zo ook in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
In dit Nationale Park kun je door de duingebieden wandelen en fietsen. Tijdens je tocht kom je open stukken land, meren, bossen en diverse uitzichtpunten tegen.
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat uit 4 oude landgoeden die Natuurmonumenten in bezit heeft. Deze oude landgoederen lopen inmiddels naadloos in elkaar over, maar hebben elk nog hun eigen karakter behouden.
1.3. Noordhollands Duinreservaat
Met een oppervlakte van ruim 5300 hectare kun je in het Noordhollands Duinreservaat heerlijk een dag ronddwalen. Het duingebied met aangrenzende bossen bied een huis voor veel verschillende plant- en diersoorten.
Als je het Noordhollands Duinreservaat gaat bezoeken, dien je vooraf een duinkaart te kopen. Dit kost 2 euro per persoon. Parkeren is geheel gratis. De opbrengsten van de duinkaarten worden in het geheel gestoken in het onderhoud van het gebied.
2. De mooiste natuurgebieden van Zuid-Holland
Ben je ook zo klaar met de drukte van de randstad? Kom helemaal tot rust in een van de mooie natuurgebieden van Zuid-Holland. We nemen je graag mee op pad door de (Nieuwe Dordtse) Biesbosch, Tiengemeten, Rottemeren en Meijendel.
2.1. Nationaal Park De Biesbosch
Een van de bekendste natuurgebieden in Zuid-Holland is de Biesbosch. Dit uniek stukje rivierdelta is het hele jaar door gratis te bezoeken. Perfect wanneer je jezelf even wil terugtrekken uit de drukke randstad.
In de Biesbosch is van alles te doen en te beleven. Voor jong en oud. Zo kun je hier een bootje huren en varen met familie of vrienden, in de zomer kanoën, fietsen, vogels en bevers spotten, of klauter in het klimbos.
2.2. Nieuwe Dordtse Biesbosch
Naast de oude bekende Biesbosch is er sinds 2017 ook een “Nieuwe Dordtse Biesbosch”. Dit nieuwe deel van de Biesbosch is het perfecte recreatiegebied voor iedereen die in Dordrecht en omstreken woont.
Tot 2017 was de Nieuwe Dordtse Biesbosch nog in gebruik als landbouwgrond. Met het veranderende woonlandschap van Dordrecht was het ook tijd voor meer natuur- en recreatiegebieden. In de Nieuwe Dordtse Biesbosch kun je een groot deel van de bunkers van het eiland van Dordrecht spotten, net zoals diverse vogels en ook vleermuizen!
Wij hebben het geluk dat wij momenteel zelf hier dichtbij wonen. Even op de fiets springen en binnen 10 minuten fietsen we in alle rust over de nieuw aangelegde asfaltwegen. In de Nieuwe Dordtse Biesbosch zijn verschillende leuke wandel- en fietsroutes aangelegd. Ben je fan van skeeleren in de natuur? Dan ben je in dit deel van Zuid-Holland aan het juiste adres.
2.3. Tiengemeten
Bevers, zeearenden en lepelaars. Dit unieke stukje natuur in Nederland zag er 15 jaar geleden compleet anders uit. In 2007 begon Natuurmonumenten met het omvormen van het landschap.
Het begon met het doorbreken van dijken en het uitgraven van kreken. Beetje bij beetje kreeg de natuur weer stukken land terug, zonder dat de mens hier te veel zijn eigen invloed op uitoefende.
Als je de Tiengemeten wilt bezoeken, rijdt dan naar de veerdienst van Tiengemeten in Zuid-Beijerland. Vanaf hier kun je met de veerboot naar Tiengemeten.
3. De mooiste natuurgebieden van Zeeland
Schorren en slikken. Diverse natuurgebieden en lange zandstranden. Zeeland is de plek waar veel Nederlanders (en Duitsers) naartoe komen om te genieten van een de rust en hun vakantie. Kom je regelmatig in Zeeland of wil je de ongerepte natuur hier ontdekken? Weet waar je moet zijn! Wij nemen je graag mee naar de mooiste natuurgebieden van deze bijzondere provincie.
3.1. Natuurgebied Oranjezon
De kust, de Zeeuwse kust. We kunnen het rijtje van de mooiste natuurgebieden in Zeeland natuurlijk niet aftrappen zonder te beginnen met een van de mooiste kustgebieden van deze provincie.
Vroeger werd het gebied achter de duinen gebruikt om water te winnen. Water van elders werd de duinen ingebracht en gefilterd door het zand. Door het zoete water kwam er andere begroeiing, zoals duinriet.
In dit mooie natuurgebied kun je zomaar een ree of damhert tegenkomen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten planten, paddestoelen en dieren te ontdekken in dit gebied!
3.2. Natuurgebied Bokkegat
Het Zeeuwse Eiland Noord-Beveland werd vroeger doorsneden door de getijdengeul de Wijtvliet, wat op een later moment het Bokkegat werd genoemd. Wat hier van over is gebleven ligt centraal als natuurgebied op het eiland.
Het natuurgebied bestaat uit plassen en drassige gebieden met hier en daar wat stukken bos. Alle delen van het natuurgebied zijn belangrijke broedplaatsen voor vogels. Zo broeder in het natte gedeelte o.a. kluten, plevieren en ganzen. In het bos broeden weer o.a. buizerds en spechten.
3.3. De Manteling van Walcheren
Op het onderste eiland van Zeeland, Walcheren, ligt een van de meest afwisselende kustgebieden van deze provincie. In de Manteling van Walcheren kun je zien hoe de duinen op een natuurlijke manier ontstaan en veranderen.
Het natuurgebied bestaat uit kronkelende weggetjes, bossen, stukken duin en ook oude buitenplaatsen. Het is een gevarieerd stuk natuur dat wordt afgewisseld met statige huizen.
Het natuurgebied is een uniek stukje natuur. Bijna nergens anders groeien loofbomen zó dicht tegen de kustlijn aan.
4. De mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant
En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht… Brabant, mijn favoriete provincie. Niet alleen om de echte Brabantse gezelligheid, maar ook om de mooie natuur die je in deze provincie vindt. Onze favoriete natuurgebieden van Brabant ontdek je hieronder.
4.1. Dintelse Gorzen
De Dintelse Gorzen liggen vlakbij de plaats waar ik ben opgegroeid. Dit natuurgebied is een uniek stuk natuur. Door de combinatie tussen zoet en zout water groeien hier veel verschillende planten.
Naast de mooie begroeiing kom je tijdens je wandeling ook nog wilde Schotse Hooglanders tegen. Let op dat je geen honden mee mag nemen naar dit natuurgebied.
4.2. Loonse en Drunense Duinen
Een van de grootste stuifzandgebieden van Europa vindt je in Brabant. Om precies te zijn op de Loonse en Drunense Duinen.
Doordat de wind vrij spel heeft in dit gebied, geniet je steeds van een ander landschap. Het duingebied en de bossen bieden meer dan voldoende ruimte om heerlijk te wandelen, met je paard te rijden of om te fietsen. Het is een van de mooiste natuurgebieden in Brabant om even tot rust te komen en heerlijk rond te struinen.
4.3. Ossendrechtse Duinen
Vogelspotters opgelet. Als je naast de prachtige natuur ook wilt genieten van bijzondere vogels, ben je in dit mooie natuurgebied op de juiste plaats. In de Ossendrechtse Duinen kun je bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, roodborsttapuit en de boomleeuwerik spotten.
De Ossendrechtse Duinen zijn samen met de Kalmthoutse Heide onderdeel van Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide. In het Nationaal Park tref je een mengelmoes van bossen, heide, stuifzand en diverse meren aan.
4.4. De Maashorst
De Maashorst: het oergebied van Brabant. In dit unieke en mooie natuurgebied heeft de natuur het voor het zeggen.
Je kunt in dit natuurgebied drie grote grazer spotten: Wisent, Tauros en Exmoorpony. De dieren lopen vrij rond en hebben het voor het zeggen. De mens is hier te gast. De Maashorst is een mooi gebied voor iedereen die zich even weer verbonden wil voelen met de natuur.
Een ander voordeel van dit natuurgebied is dat er ook voldoende te doen is voor kinderen. Er zijn tal van natuurlijke speelplaatsen waar kinderen kunnen leren over de natuur, ravotten in de modder en klimmen en klauteren.
5. De mooiste natuurgebieden van Limburg
Langzaam schuif je ’s ochtends de gordijnen open. Je kijkt uit over de glooiende heuvels waar langzaam de mist uit omhoog trekt. Het gras is nat en kraakt zachtjes wanneer je hier ’s overheen loopt. Als je in Limburg bent waan je jezelf even in het buitenland. Nergens anders in Nederland kun je zo genieten van de mooie heuvels, leuke huisjes en fantastische wandelroutes.
5.1. Natuurgebied Geuldal
Al het moois van Zuid-Limburg in één natuurgebied? Bezoek dan Geuldal. De slingerende rivier kenmerkt het gebied en maakt het een uniek stukje natuur om door te wandelen of fietsen.
Natuurlijk kenmerken de vele hoogteverschillen dit typisch Limburgse natuurgebied ook. Door de ligging op het zuiden en kalkrijke bodem komen hier veel dieren en planten voor die je nergens anders in Nederland vindt.
5.2. Brunssummerheide
Als je een slang in de natuur van Nederland wil tegen komen, dan is die kans er op de Brunssummerheide. Naast slangen kun je in de zomer nog tal van hagedissen en andere bijzondere diersoorten proberen te spotten.
De Brunssummerheide is een bijzonder stukje natuur in Limburg. Het loofbos wisselt zich af met grote stukken heide en zandvlaktes. In het natuurgebied zie je nog sporen van de rijke cultuurhistorie.
De Schoonebeeker schapen zorgen dankzij het grazen voor een afwisselend natuurlandschap. De schapen zijn in het voorjaar, de zomer en herfst samen met de herder en hond te vinden op de Brunssummerheide.
5.3. Nationaal Park De Groote Peel
Het Nationaal Park De Groote Peel is voor wandelaars een waar genot. Tijdens de wandelroutes kruis je verschillende soorten landschappen. Van moerassen, open terreinen met heide, bossen en grote waterplassen. Je komt het in dit nationale park allemaal tegen.
Het Nationaal Park De Groote Peel is internationaal erkend als ‘wetland’. Een wetland is een moeras dat voor de natuur van grote betekenis is. Dit zie je met name terug tijdens het broedseizoen, wanneer hier ongeveer 100 vogelsoorten broeden. Ook is het Nationaal Park voor verschillende trekvogels de perfecte plek om even tot rust te komen in het voor- en najaar.
6. De mooiste natuurgebieden van Utrecht
6.1. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
In het midden van het land ligt de Utrechtse Heuvelrug. In totaal bestaat de Utrechtse Heuvelrug uit 20.000 hectare bos- en heidegebied. In dit grote natuurgebied kun je jezelf even terugtrekken uit de drukke steden en je hoofd leeg maken.
In de Utrechtse Heuvelrug kun je wandelen, mountainbiken of met je paard rijden. Je komt tijdens je dag in de natuur eeuwenoude bossen tegen, landgoeden en kastelen, of uitgestrekte heidevelden.
De Utrechtse Heuvelrug is een mooi groot stuk natuur, waarin de wandel- en fietsroutes eindeloos zijn!
6.2. Landgoed Haarzuilens
Kasteel de Haar wordt omringt door een 55 hectare groot landgoed. Landgoed Haarzuilens. Tegen een kleine vergoeding kun je dit landgoed bezoeken en rondwandelen over de slingerpaden, langs de weelderige bloementuinen en het imposante kasteel.
Het landgoed is de perfecte plek om samen met je kinderen heen te gaan. Er is voldoende ruimte om te picknicken, je kunt van dichtbij herten bekijken in het Hertenkamp en er is een doolhof. Je kunt daarnaast ook een ticket aanschaffen om het kasteel van binnen te bekijken.
7. De mooiste natuurgebieden van Gelderland
In Gelderland ligt het meest bekende natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Naast dit indrukwekkende natuurgebied zijn er nog veel meer mooie stukken natuur in deze provincie te ontdekken. In welke natuurgebieden ben jij allemaal al geweest?
7.1. Nationaal Park de Hoge Veluwe
In Nationaal Park de Hoge Veluwe kom je veel verschillende bomen en beplanting tegen. Zo zijn er naaldbossen, loofbossen en gemengde bossen. Daarnaast kun je ook tussen de verschillende heidevelden, stuifzandlandschappen en grasvlakten fietsen en wandelen.
Voor dit Nationale Park dien je een toegangsticket aan te schaffen. Met deze toegangsticket kun je gratis een van de witte fietsen in het park gebruiken. Zo kun je al fietsend het park ontdekken!
Het fietsen en de natuur afwisselen met kunst? In het natuurgebied is het Kröller-Müller museum gevestigd. Dit museum bevat een van de grootste privé kunstcollecties van de wereld.
7.2. Nationaal Park Veluwezoom
Dichtbij het Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt Nationaal Park Veluwezoom. In Veluwezoom vind je meer hoge heuvels en werkt alles in harmonie met elkaar.
Van paardrijden tot wandelen, mountainbiken of gewoon fietsen. In dit adembenemende natuurpark kun je jezelf helemaal terugtrekken in de natuur.
Kijk je goed om je heen? In Veluwezoom kun je tal van wilde dieren tegenkomen. Wie weet sta je oog in oog met een Schotse Hooglander, een zwijn of een hert.
8. De mooiste natuurgebieden van Flevoland
Flevoland, de jongste en kleinste provincie van ons land. Door het droogleggen van de Zuiderzee hebben we onszelf weer een extra stuk land toegeëigend. Dit relatief nieuwe stuk land bevat het grootste door de mens aangelegde natuurpark ter wereld en zelfs nieuwe eilandjes speciaal voor de natuur. Dit alles zorgt voor bijzondere natuurgebieden.
8.1. Marker Wadden
De Marker Wadden zijn door de mens aangelegde waddeneilanden. Deze eilanden zijn aangelegd door Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis voor natuurherstel in het Markermeer. De natuureilanden zijn gemaakt van zand, slib en en klei uit het Markermeer.
De eilanden zijn onbewoond, maar door middel van een veerboot kun je er in 45 minuten heen varen. Je kunt heerlijk wandelen op de eilanden, genieten van de rust en de natuur en vogels spotten.
8.2. Nationaal Park Nieuw Land
Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark van de wereld met 29.000 hectare aan natuur. Daarnaast is het ook nog eens het jongste natuurpark van Nederland. Twee redenen om dit Nationale Park snel een bezoek te brengen!
Het Nationale Park Nieuw Land bevindt zich op de bodem van de oude Zuiderzee. Het natuurgebied kenmerkt zich door de vele vogels die hier broeden en leven, waaronder de zeearend.
In het natuurpark kun je mooie lange wandelingen maken, fietsen en ook voor kinderen valt er veel te doen en beleven. Vanuit Nieuw Land kun je met de veerboot naar de Marker Wadden.
9. De mooiste natuurgebieden van Drenthe
9.1. Nationaal Park Drentsche Aa
Als je opzoek bent naar een mooi natuurgebied waar je de eeuwenoude historie van de Nederlandse cultuur en natuur kunt voelen, dan ben je in het Nationaal Park Drentsche Aa aan het juiste adres.
In dit Nationale Park kun je de eeuwenoude karrensporen volgen die je meenemen langs oude hunebedden, galgenbergen en grafheuvels. De natuur in dit natuurpark is ontzettend divers. Van weelderige bossen tot zandmeren met strandjes, heidevelden en vennen.
10. De mooiste natuurgebieden van Overijssel
10.1. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beschikt over een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Er zijn in dit natuurgebied ook meerdere hoogteverschillen, waardoor je tot in de verste verte kunt kijken. Het voelt haast alsof je in het buitenland bent.
Je kunt in dit natuurgebied heerlijk wandelen, fietsen of avontuurlijk mountainbiken. Zoals het Nationaal Park zelf zegt: een van de avontuurlijkste natuurgebieden ligt in dit park.
10.2. Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nederland staat met verschillende natuurparken op nummer 1. Zo ook met Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit natuurgebied is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa.
Als je door dit natuurgebied wandelt of fietst, zul je vele plassen, meren, moerasbossen, rietpercelen, slootjes en hooilanden tegekomen.
Heb je nog wat vrije tijd over? Ga aan de slag als vrijwilliger in dit natuurgebied! Als vrijwilliger kun je voorlichting geven, kwetsbare hooigebiedjes hooien of schoolgroepen begeleiden. Er is altijd genoeg werk te verrichten.
11. De mooiste natuurgebieden van Friesland
11.1. Nationaal Park de Alde Feanen
Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland is een mooi en bijzonder stuk natuur. Er zijn voldoende mogelijkheden om het Nationaal Park te doorkruisen. Wandelen, varen, fietsen, suppen of met de kano. Het mag allemaal. In het Nationaal Park kun je alleen, met je gezin, vrienden of met je bedrijf activiteiten ondernemen.
Het landschap van de Alde Feanen is in de loop der tijd ingrijpend veranderd. Van ijsvlakte naar toendra, steppe en oerbos. Vervolgens van moeras, landbouwgrond en veenafgraving tot natuur- en recreatiegebied. Deze bijzondere historie zorgt voor een gevarieerd natuurlandschap.
Je kunt het natuurgebied zelf ontdekken, maar er zijn ook activiteiten die je kunt boeken. Zo kun je samen met een groep het natuurgebied fotograferen, meedoen met boottochten in de nacht of een vogelwandeling maken.
11.2. Diakonievene
Diakonievene is een bijzonder natuurgebied. In dit natuurgebied liggen verschillende plassen die met elkaar in verbinding staan. Het natuurgebied werd vroeger gebruikt om turf op te graven. Hiermee werd de plaatselijke bevolking in de winter warm gehouden.
In het natuurgebied komen kleine vogelsoorten voor, maar ook grotere vogels zoals de buizerd en havik.
12. De mooiste natuurgebieden van Groningen
12.1. Nationaal Park Lauwersmeer
Dit relatief nieuw stukje natuur is ontstaan door de bouw van een dam in 1969. Men was bang voor overstromingen, waardoor het water tegengehouden moest worden. In de tijd daarvoor stroomden zout en zoet water in elkaar over in de Lauwerszee.
Doordat het gebied droog is komen te liggen, ontstond er een prachtig nieuw stuk landschap. Het is een mooi vogelparadijs geworden, welke je zowel overdag als in de nacht kunt spotten.
12.2. Natuurgebied en Vesting Bourtange
De oude vesting Bourtange is bij een deel van de (Nederlandse) toeristen wel bekend om de veldslag die elk jaar wordt nagespeeld. Het natuurgebied dat er aan grenst wat minder. Tijd om dit natuurgebied eens in het zonnetje te zetten!
Het natuurgebied is een vogelrijk natuurreservaat. Waar je op de Brunssummerheide slangen kunt spotten, kan dat ook in dit natuurgebied. Daarnaast fladderen hier tal van vlinders rondt en kun je hier zeldzame planten vinden.